"Biz Türkiye ile iki devlet tek milletiz; aramızda hiçbir sorun olamaz”

Azerbaycan Milli Meclisi'nin Parlamentolararası İlişkiler Komitesi Başkan Vekili Sevinc Fataliyeva, Türkiye ve Azerbaycan ilişkilerinin dostluk ve kardeşlik seviyesinde geliştiğini söyledi. Fataliyeva, "Biz Türkiye ile iki devlet tek milletiz; aramızda hiçbir sorun yok; böyle bir şey söz konusu dahi olamaz." dedi.

İtalya'nın başkenti Roma'da, Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (Istituto Affari Internazionali-IAI) tarafından dün "Çok Kutuplu Dünyada Azerbaycan: Zorluklar ve Fırsatlar" isimli bir konferans düzenlendi. Türkiye, Amerika, Rusya, Norveç ve Azerbaycan'dan katılan ve alanlarında uzman konuşmacılar, Azerbaycan'a mercek tutarak yatırımcıların kafasındaki soru işaretlerini gidermeye çalıştı. Konferansta Azerbaycan'ın sahip olduğu kaynaklar, demokratikleşme süreci, komşuları ile sorunları ve işbirlikleri masaya yatırıldı.

Azerbaycan hakkında düzenlenen konferans dizisinin sonuncusu, Roma'daki en ünlü caddelerden biri olan Via del Corso'da bulunan ve Monte dei Paschi di Siena Bankası'na ait özel bir salonda gerçekleştirildi.

Azerbaycan Parlamentosu'nun Parlamentolararası İlişkiler Komitesi Başkan Vekili Sevinc Fataliyeva, Azerbaycan'ın OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) gibi uluslararası teşkilatlara üye olduğunun altını çizdi; ülkenin sahip olduğu kültürel ve ekonomik avantajlardan bahsetti. Fataliyeva, Azerbaycan'ın demokratikleşme sürecinde attığı adımlara değinerek parlamento, seçimler ve diğer siyasi partiler ile ilgili bilgiler verdi. Karabağ sorunu ve Rusya'nın bu konudaki tutumunu açıklayan Fataliyeva, Türkiye ile ilgili olarak ise "Biz Türkiye ile iki devlet tek milletiz; aramızda hiçbir sorun yok; böyle bir şey söz konusu dahi olamaz" dedi.

Uluslararası Krizler Grubu'nda, Avrupa Programı Müdürü olan Sabine Freizer da konuşmasında, Azerbaycan ekonomisinin her geçen yıl geliştiğini, ülkeye her gidişinde bu gelişmeye tekrar tekrar şahit olduğunu ifade etti. Azerbaycan hakkında genel bir tablo çizen Freizer, Ermeni sorununa yönelik "Yakın zamanda bir savaş çıkacağını düşünmüyorum; zira iki tarafın sinirleri ne kadar gerginse savaştan da bir o kadar kaçınıyorlar." dedi.

Carnegie Vakfı ile Rusya ve Avrasya Programı Kıdemli Üyesi Thomas de Waal ise konuşmasında Azerbaycan'ın bölgede örnek bir ülke olma yolunda ilerlediğini ifade etti. De Waal, "Azerbaycan'ın Türkiye gibi demokratik ve İslam ile barışık bir ülkeyi kendisine örnek almasını çok önemli buluyorum." diyerek ülkeye bakışın olumlu yönde olduğuna dikkat çekti.

Azerbaycan'da gerçekleştirilen gösteriler hakkında sorulan bir soruya yönelik, Fataliyeva her ülkenin kendi içinde bazı sıkıntıları olduğunu belirtti. Gösterilerin hepsinin masum olmadığının altını çizen Fataliyeva, bu sıkıntıların giderilmesinde her zaman hatasız olunamadığını ifade etti. Karabağ'dan çıkarılan Azerbaycanlıların geri dönmelerine izin verilmesi durumunda, orada da seçim yapılabileceğini ifade eden Fataliyeva, şu anki durumda o bölgede sadece Ermeniler olduğundan objektif bir sonuca ulaşılamayacağını dile getirdi. Fataliyeva'nın bu samimi açıklamaları salondan ve diğer konuşmacılardan takdir ve destek gördü.