Tekstilci: Evde fanila yerine kazakla otursak 2 milyar dolar tasarruf ederiz

Türk tekstil ve hazır giyim sektörü, aile ve ülke bütçesinde önemli paya sahip enerji maliyetini düşürmek amacıyla yeni ve farklı bir proje başlatıyor. Proje, halkın tükettiği doğalgazı azaltmak amacıyla kombiyi düşük ısıda tutmayı ve evinde kazakla oturmayı içeriyor. Bu sayede yapılacak tasarrufun toplamda 2 milyar doları bulacağı ifade ediliyor.

Enerji Bakanlığı’nın himayesinde İstanbul Hazır giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB), İstanbul Tekstil ve Hammadde İhracatçıları Birliği (İTHİB), Bayrampaşa Tekstilci ve Sanayici İşadamları Derneği (BATİAD) ile Bayrampaşa Belediyesi, birlikte 'Kazak giyelim enerjide yüzde 20 tasarruf edelim' kampanyası başlattı. Bu çerçevede düzenlenen toplantıda, 20 milyar dolarlık doğalgaz ithalatının 6 milyar dolarının ısınmada kullanıldığına dikkat çekilirken, kazak giyerek sağlanacak 2 derecelik ısı tasaarrufu ile sadece doğalgaz giderlerinde 1,2 milyar dolar tasarruf edileceği belirtildi. Bütün yakıtlar dikkate alındığında toplam tasarruf tutarının 2 milyar doları bulacağı ifade edildi.

Dış Ticaret Kompleksi’nde gerçekleştirilen basın toplantısında konuşma yapan İTHİB Başkanı İsmail Gülle, Türkiye’nin en önemli probleminin cari açık olduğunu ve cari açığın en büyük sebebinin enerjiye yapılan ciddi ödemeler olduğunu dile getirdi. "Dünyada insanlar kalın giyiniyor, daha normal derecede oturuyor. Oysa biz sonuna kadar ortamı ısıtıyoruz. Fanilayla pijamayla oturarak çok önemli bir kaynak israfına neden oluyoruz." diyen Gülle, bir derece azaltılan ısıyla yaklaşık yüzde 10, 2 derece azaltılan ısı ile yaklaşık yüzde 20’ye yakın tasarruf edileceğini vurguladı. Gülle, hazırlanan kamu spotlarının 9 Şubat Dünya Kazak Giyme Günü’nde televizyonlarda yayınlanarak ısı tasarrufuna dikkat çekileceği bilgisini de verdi.

İHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Tanrıverdi en büyük ithalat kaleminin enerji olduğunu kaydederek, “Isınmaya tahmini olarak harcanan 6 milyar doları giyim alışkanlığımızı değiştirerek yüzde 20’sini tasarruf edebileceğimizi düşünüyoruz.” diye konuştu. Tanrıverdi, proje ile hem insanlarda tasarruf algını artırmak hem de sektöre katkı sağlamak istediklerini aktardı. Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner de yaptığı konuşmada, katkı verdikleri proje ile hem cari açığı hem de 20 milyar dolarlık doğalgaz faturasını azaltmak istediklerini kaydetti.

BELEDİYE BİNASINA 350 KİLOLUK KAZAK GİYDİRECEKLER

BATİAD Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Bakırcı, proje dâhilinde hazırladıkları kazak ile rekor kırdıklarını ve Dünya Kazak Giyme Günü olan 9 Şubat'ta kazağın vinç yardımıyla Bayrampaşa Belediyesi binasına asılacağını dile getirdi. Bakırcı, "Guinness rekorlar hakemimiz 8 Şubat’ta geliyor. 9 Şubat’ta kazağın ölçümlerini yapacak ve belgemizi hazırlayarak takdim edecek. Böylelikle bütün dünyaya duyurmuş olacağız." ifadesini kullandı. Bakırcı, kazağı hazırlamak için 500 kilo yaklaşık 90 bin metre uzunluğunda ip kullanıldığını, 40 kişilik ekibin bir ay boyunca çalıştığını, maliyetinin yaklaşık 5 bin dolar olduğunu ve harcanan maddi kaynak ile normal standartlarda 850 adet kazak üretilebileceği bilgini verdi.