Eroğlu: İhracat hedefine destek veriyoruz, bürokrasiyi azaltacağız

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ihracat rakamlarını sevindirici olarak nitelerken, "Geçen yıl ihracat rakamlarımız 153 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2013 yılında yeni hedeflerle bizde hükümet olarak her türlü desteği veriyoruz. Bürokrasiyi azaltacağız." dedi.

Ocak ayı ihracat rakamları Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun da katılımıyla Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) binasında yapılan toplantıyla açıklandı. Eroğlu, burada yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin son yıllarda her açıdan büyüyüp geliştiğini söyledi. Dünya’da krizi varken, Türkiye’nin büyümesinin çok önemli olduğunu ifade eden Eroğlu, 10 yıl önce pul mesabesinde olan Türk parasından 6 sıfır atarak büyük bir itibar kazandırdıklarını belirtti. Kendilerinden önce enflasyonun yüzde 60’lar, gecelik faizlerin de yüzde 500’ler seviyesinde olduğunu ifade eden Eroğlu, “Yatırımlar niye uzuyor? diye merak ediyordum. Meğerse devlet yüzde 63’le borçlanıyormuş. Topladığı vergilerin yüzde 86'sı faize gidiyormuş. Bir de batık bankalar var. İmar Bankası'nın batmasından dolayı 8,5 milyar dolar ödedik. 13,5 milyar dolar zorunlu tasarruflar ödendi." dedi. "IMF’ye boynumuz büküktü." diyen Eroğlu, "IMF’siz yolumuza devam edeceğiz, dediğimizde bazıları buna itiraz etti. 23 milyar dolar dış borcumuz vardı. 800 milyon dolara indi. IMF’ye 5 milyar dolar borç verilmesi konusunda Bakanlar Kurulu'nda görüşmeler yapıldı.” şeklinde konuştu.

"EKONOMİNİN ÜÇ TEMEL AYAĞI VAR"

Veysel Eroğlu, ekonominin ihracat, istihdam, üretim olarak 3 temel ayağı olduğunu belirterek, "Birisi üretiyor az tüketiyor, diğeri ürettiği kadar tüketiyor, bir diğeri de hem tüketiyor ancak hiç üretmiyor. Geçen yıl ihracat rakamlarımız 153 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2013 yılında yeni hedeflerle bizde hükümet olarak her türlü desteği veriyoruz. Bürokrasiyi azaltacağız. Bir taraftan borç ödenirken, bir taraftan da yatırımlar devam ettireceğiz. Yatırım olmadan üretim olmaz. Bunun içinde yoldan suya kadar yapılması birçok yatırımın yapılması gerekiyor. Biz insanların ihtiyacı olan su meselesini çözdük. 18 milyon dekar araziyi sulu tarıma açtık. Türkiye’yi gıdada bir üretim merkezi haline getirmek istiyoruz. 232 baraj yaptık. Bin 500 tane hidroelektrik enerjisi yatırımı devam ediyor.” diye konuştu. Eroğlu, 2012 yılında 312 tesis açtıklarını ifade ederek, bu senede hidroelektirik, ağaçlandırma, barajlar olmak üzere 113 tesisi açacaklarını anlattı.

“MOBİLYA VE TIBBİ AROMATİK BİTKİLERE DESTEK VEREBİLİRİZ"

Türkiye’yi Tıbbi Aromatik Bitkiler merkezi haline getirmek için çalışmaların devam ettiğini ifade eden Veysel Eroğlu, bunun içinde Afyonkarahisar’a modern bir tesisin temelini attıklarını kaydetti. Eroğlu, “Alternatif tıp gelişiyor. Türkiye’den 300 milyon dolarlık ihracat yapabiliyor. Sizlere bu konuda destek verebiliriz. Mobilya sektöründe her türlü desteği vereceğiz, bugün ormanlardan elde edilen odun miktarı 1,5 milyar metreküplük bir rakama ulaştı.” diye konuştu.

"AFYON TEKNOLOJİK SERA MERKEZİ OLACAK"

Bakan Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar’ı termal turizmin merkezinden sonra sağlık ve kongre merkezi durumuna getireceklerini dile getirdi. Afyonkarahisar’a her konuda yatırımların devam ettiğini ifade eden Eroğlu, kentin karayolları, demiryolları ve havayollarının merkezi durumuna getirdiklerini kaydetti. Afyonkarahisar’da yeni sektör olarak teknolojik seraların kurulmasını gündem de olduğunu belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, kentteki jeotermal enerjinin büyük bir avantaj olduğunu belirtti. Eroğlu, “Bu konuda bir araştırma yaptırdım. Antalya’da 4 ay bitkiler uyku moduna giriyor. Ancak bizim ilimizde böyle bir şey yok. Afyonkarahisar’da iklim şartları güzel teknolojik seralar kurulmaya başlandı. Bu konuda gereken desteklerde veriliyor. Artık, Türkiye’de çok yakında Afyon domatesleri satılmaya başlanacak.” ifadelerini kullandı.