Almanya'da kriz tedbirleri - Finans sektörüne sıkı denetim geliyor

Almanya’da federal hükümet, 2008 yılı sonunda Amerika’da yaşanan finans krizinin bir benzerinin meydana gelmemesi için bankacılık ve sigortacılık sektörüne sıkı denetimler getiriyor.

Edinilen bilgilere göre, banka ve sigorta şirketi yöneticilerine daha fazla sorumluluk getiren ve görevlerini suistimal etmeleri durumunda hapis cezasına kadar varan bir dizi önlem alınacak.

BANKA YÖNETİCİLERİNE 5 YILA KADAR HAPİS

Federal hükümet konuya ilişkin bir kanun tasarısını çarşamba günü görüşecek. Tasarının bel kemiğini ise, büyük bankaların zor durumda kalmaları halinde devlet yardımı almadan yeniden yapılandırılmaları planı oluşturuyor.

Bununla birlikte büyük bankaların üst düzey yöneticilerine de, yasalara aykırı iş ve faaliyetlerde bulunmaları durumunda 5 yıla kadar hasip cezası öngörülüyor.

DENETİM BaFin’E VERİLECEK

Özellikle paketin ikinci kısmında yer alan maddelere göre, mali dengesi bozulan ve krize yol açabilecek durumda olan büyük bankaların yeniden yapılandırılmaları için merkezi Bonn şehrinde bulunan Bankacılık Denetleme Kurumu BaFin yetkili olacak.

Uzmanlar, bu kanun tasarısıyla birlikte Almanya’nın finans sektöründe meydana gelecek muhtemel dalgalanmalara karşı önlem aldığı görüşünde.

Banka ve sigortacılık sektörlerinde daha fazla devlet denetimini öngören kanun paketi, G20 ülkelerinin daha önceki kriz toplantılarında ortaya çıkan görüşler doğrultusunda hayata geçirilecek.

SPD-YEŞİLLER, PAKETİ ENGELLEYEBİLİR

Paketin, Merkel hükümeti tarafından kabul edilmesi ve Federal Meclis’ten onay alması durumunda Fedaral Eyaletler Temsilciler Meclisi’ne gönderilme zorunluluğu bulunmuyor.

Ancak Sosyal Demokrat (SPD) ve Yeşiller’in hükümet ortağı olduğu eyaletlerde kanunun yavaşlatılması veya engellenmesinin söz konusu olabileceği belirtiliyor.