Alacak Davası

Alacak Davası

Alacak Davası Nedir?

Çek, senet ve bu türde alacakların alınamadığında zaman aşımı süresi içerisinde başvurulan hukuki yol, alacak davası olur. Herkesin günlük hayatın akışı içerisinde borç verdiği kişiler olmakta veya herhangi bir iş nedeniyle birine borçlandığı olmaktadır. Bu durumlar, aksiyle sonuçlandığında yani alacaklar karşılık bulmadığında alacak davası açma eylemine gidilmektedir. Alacak davası açılabilmesi için borcun zamanında ödenmemiş olması, borçlunun sorumlu olduğu bir şeyi yerine getirmemesi ve bunda alacaklının herhangi bir kusuru olmaması gerekmektedir. Alacak davasında görevli olan mahkeme, yapılan sözleşmenin türüne göre belirlenmektedir. Mesela kira sözleşmelerinden doğan alacaklarda, sulh mahkemesi görevlidir. Alacak davası konusundaki tüm işleyiş hakkında bilgi almak ve konuya ilişkin tüm soruların cevabını bulmak için https://www.solmazlaw.com/para-alacaklarinin-tahsili-nasil-saglanir/ sitesini tıklayabilirsiniz.

Alacak Davası Hangi Mahkemede Açılır?

Alacak davası, Türk hukuk sisteminde sıklıkla rastlanılan dava türlerindendir. Alacak davalarında 2 taraf mevcut olup bunlar, alacaklı ve borçludur. Borcun 4 kaynağı bulunmaktadır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Sözleşme
  • Sebepsiz Zenginleşme
  • Haksız Fiil
  • Vekaletsiz İş Görme

Sayılan bu eylemlerin herhangi birinden alacaklıya borçlanan kişi, borcunu temerrüde düşürmeden ifa etmek zorundadır. Borcunun ödemesini zamanında gerçekleştirmeyen yani temerrüde düşen borçluya karşı, alacaklı tarafından alacak davası açılabilmektedir. Yapılan yargılama neticesinde; mahkeme davalının haksız olduğuna karar verirse alacaklı, ilamlı icra takibi başlatabilir. Borcun kaynakları arasında sayılan sözleşmelerin hukuka, genel ahlak ve edebe uygun, sözleşmeye aykırı olmaması gerekmektedir. Sözleşmeden doğan alacak davasıyla sözleşmeye aykırılık sonucunda uğranan maddi ve manevi zararların tazmini gerekmektedir. Bu durumda zarar gören kişinin uğradığı zararı ve zarar verenin kusurunu kanıtlaması elzemdir. Alacak davasında eğer taraflar öncesinde yetkili mahkemeyi sözleşmede belirtmedilerse borçlunun yerleşim yeri mahkemesi yetkilidir.