Aneminin Anlaşılması ve Semptomları

Aneminin Anlaşılması ve Semptomları

Aneminin diğer yaygın işaretleri:

Eğer çocuğunuz anemiyse, ilk belirti hafif cilt solgunluğu, dudak ve tırnaklarda pembelik azalması olabilir. Bu değişimler yavaş yavaş olur, yine de farkına varmak zor olabilir.

Anemi Teşhisi

 Sinirlilik

 Yorgunluk

 Baş dönmesi, sersemlik ve hızlı kalp atışı

Anemiye neyin neden olduğuna bağı olarak, sarılık (sarıya çalan cilt) , gözlerin beyazlarında sararma, dalak büyümesi ve koyu çay rengi idrar gibi belirtiler de görülebilir. Bebeklerde ve okul öncesi çocuklarda demir eksikliği anemisi gelişme gecikmesine, motor hareketlerin azalması, sosyal etkileşim ve görev dikkati problemleri gibi davranışsal rahatsızlıklara yol açabilir.

Diğer tanı testleri

Bazı durumlarda, rutin fiziksel muayene parçası olan kan testlerini yapana kadar doktorlar anemiyi teşhis edemez. Tam kan sayımı (CBC) kırmızı kan hücrelerinin normalden daha fazla olduğunu gösterebilir.

Blood smear examination: Kan RBC’lerin mikroskobik incelemesi için cam lama sürülür, ardından anemi teşhisi koyulabilir.

Demir Testi: Bu testler total serum iron ve aneminin demir eksikliğinden dolayı olup olmadığını belirlemesine yardımcı olan ferritin testlerini içerir.

Hemoglobin Elektroforez: Kandaki çeşitli anormal hemoglobinleri belirlemek ve orak hücre anemisi, talasemi ve diğer kalıtsal anemi şekillerini teşhis etmek için kullanılır.

Kemik iliği aspirasyon ve biyopsi: Bu test kemik iliğinde hücre üretiminin normal olup olmadığını belirlemeye yardım eder.

Retikülosit sayım: Genç RBC’lerin miktarı, kırmızı kan hücreleri üretiminin normal seviyede olup olmadığını belirlemeye yardım eder. Ek olarak, kalıtsal bazı hastalıklar sonucu ekstra testler yapılabilir.