Yılmaz: Nüfus artışı için ilgili bakanlıklarla yol haritası oluşturacağız

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, nüfus artış hızı ile ilgili bazı tedbirlerin alınması gerektiğini ve ilgili bütün bakanlıklarla konuyu konuşarak bir yol haritası oluşturacaklarını söyledi. Yılmaz, "Yol haritasını oluşturmadan ‘Bunu veya şunu yapacağız.’ demeyi anlamlı bulmuyoruz. Önemli olan yol haritasını belirlemek.” dedi.

Cevdet Yılmaz, Valiler Buluşması'nda yaptığı konuşmanın ardından, basın mensuplarının, nüfus artış hızının yükseltilmesine yönelik atılacak adımlar ve 'çocuk teşviki' adı altında mama, çocuk bezi yardımı, kreş desteğinde bulunulması ve annelere her ay 300 lira destek verilmesi seçeneklerine yönelik sorularına cevap verdi.

Bakan Yılmaz, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi ile ciddi bilgiler elde edildiğini belirterek, sistem ile nüfusun nereye gittiği yönünde ciddi bilgiler elde ettiklerini kaydetti.

Uygulamalarda, geç kalınması durumunda, büyük çaba sarf edilse de geriye dönüşün zor olduğunu dile getiren Yılmaz, zamanında müdahale edilirse, daha düşük maliyetlere ve çabalarla arzu edilen sonuçları almanın mümkün olduğunu söyledi.

Bu sosyolojik uygulamalarda, müdahalenin çok önemli olduğuna dikkat çeken Yılmaz, şöyle konuştu: “Bazı tedbirler düşünmek gerekiyor. Şu somut konuda, bu somut konuda 'Şunu veya bunu yapacağız’ demek erken. İlgili bütün bakanlarla bu konuları konuşacağız ve buna göre yol haritası oluşturacağız. Bu yol haritasını oluşturmadan 'Bunu veya şunu yapacağız’ demeyi anlamlı bulmuyoruz. Önemli olan yol haritasını belirlemek. Bunu yaparken de kendi toplumumuza dönüp bakmanız lazım. Sadece AB’de bu uygulamalar yeterli değil. Mesela şu anda OECD ülkesinde hiç birinde nüfusu azaltıcı politika yok. AB’de aynı şekilde ve her ülkede kendine uygun yöntemler kullanıyor. Bu yöntemlerin etkili olup olmadığına bakacağız. Ona göre kendimize uygun yöntemler belirleyeceğiz. Bunun şu veya bu olacağını belirtmek şimdiden erken. Bütün sosyal politikalarımızda merkezi aileyi koyuyoruz. Bizim de güçlü yönümüz bu.”

“ SAĞLAM BİR AİLE YAPIMIZ VAR”

Aile yapısını korumanın ve güçlendirmek gerektiğinin altını çizen Yılmaz, “ABD’de bakıyorum seçim zamanında en çok konuşulan konulardan biri aile. Çünkü ciddi tahribatlar olmuş. Ama şükür bizde sağlam bir aile yapımız var. Sosyal politikalarımızı aile odaklı sürdürmemiz gerekiyor. Aile odaklı anne odaklı ve kadın odaklı bir şekilde bakmakta yarar görüyoruz. Bunun şöyle bir faydası da var: Makro ekonomik çalışmalarımızdan biliyoruz. Kadınlar tasarruf etme konusunda daha güçlü konumdalar. Bir takım kaynakları kadınlar üzerinden sağlandığında bunun tasarruf oranlarını arttırıldığını görüyoruz. Çocuğunu gönderen ailelere belli miktarda destek sağlıyoruz. Bunu da aileler üzerinden yapıyoruz. Bunu yapmamızın bir boyutu amaca uygun kullanılması ve verimli bir şekilde kaynakları kullanması. Bunları dikkate aldığımızda aile ve anne odaklı bir yaklaşımın daha yararlı olduğunu görüyorum.”

“ÇOCUK SAYISININ AZALMA NEDENİ ZENGİNLEŞME”

Çocuk sayısının neden azaldığına bakıldığına, bunun nedeninin zenginleşme olduğunu ifade eden Bakan Yılmaz, çocuk sayısında genel anlamda bir düşüşün söz konusu olduğunu dile getirdi. Şehirleşmenin durumu etkilediğine de dikkat çeken Bakan Yılmaz, “Detaylara girmemiz erken. Bu uzun vadeli bir politika. Bunları etraflı bir şekilde tartışacağız. Analiz edeceğiz. Bütün bakanlıklar katkı sağlayacak. Takvimlendirme yapılmadı hala.” ifadelerini kullandı.