Gül: Kurumlararası uyum sağlanmazsa kısır döngü içine girilir

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, güvenlik sağlanırken hak ve özgürlüğü engelleyen davranış içinde olunmaması gerektiğini söyledi. Kurumların uyumlu çalışmasının önemine değinen Gül, uyum sağlanmazsa kısır döngü içine girileceğine dikkat çekti. Gül, kamu hizmetinin etkin kullanımı için zihinsel değişimin de şart olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya Köşkü'nde 81 ilin valisi ile öğle yemeğinde bir araya geldi. Valilerin vatandaş için hizmet köprüsünde ilk müracaat ettiği devlet kapısı olduğuna dikkat çeken Gül, herkese kapıların açık tutulmasının önemi üzerinde durdu. Kamu hizmetlerinin sunulmasında vatandaş odaklı hizmetin öncüsünün valiler olduğunu dile getiren Gül, hantallıktan kurtulma uyarısında bulundu.

"Mesai mevhumu gözetmeden gece gündüz vatandaş için koşturduğunuzdan eminiz." diyen Cumhurbaşkanı Gül, yatırımcıların görev yapılan illere çekilmesi konusunda ulusal ve uluslararası alanda çalışma yapılmasını istedi.

Kamu kurum ve kuruluşların, yöneticilerin, müteşebbislerin uyumlu çalışmasının önemli olduğunu vurgulayan Gül, hangi vali bunu sağlamışsa büyük adımlar attığının görüldüğünü ifade etti.

Belediye başkanları, müdürler, askeri erkan, Türkiye Odalar Birliği'nin, ticaret sanayi odalarının temsilcileri, rektörlerin iyi bir uyumunun kaliteyi getireceğinin altını çizen Gül, "Bunun altını özellikle çiziyorum; bu uyum sağlanmazsa kısır döngü içine girilir. Bunun koordinatörü sizlersiniz." diye konuştu.

"YAPILAN İŞLER YÜKSEK STANDARTTA YAPILMALI"

Gelişmenin istikrar içinde devam etmesi, diğer yandan altyapıdan hizmet sektörüne kadar daha yüksek standartın hedef konmasını isteyen Gül, yapılan işlerde 'yüksek standart'larda yapılmasının ölçü olması gerektiğini vurguladı. Standartları artık yükseltmek gerektiğini anlatan Gül, sağlıkta, eğitimde, ulaştırmada, kamu hizmetinde her alanda yüksek standart istedi.

Alışkanlıkları kırıp vasatın üzerine çıkmak için özel bir takip gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Bunun kolay olmadığını biliyorum. Çünkü alışkanlıklardan vazgeçmek kolay değil." şeklinde konuştu.

"ZİHİNSEL DEĞİŞİM ŞART"

Kamu alanında değişim, reformlar yaşandığını dile getiren Gül, kamu hizmetinin etkin kullanımı için zihinsel değişimin de şart olduğunun altını çizdi. Değişen dünya koşullarına göre herkesin kendisini yenilemesini isteyen Gül, ufku geniş, geleceği görebilen, ilinde, bölgesinde, Anadolu'nun her köşesinde uygulayabilir yönetici olunması gerektiğini ifade etti.

Bulunulan yerlerde insiyatif alınıp yerelin harekete geçirilmesi gerektiğini anlatan Gül, devletin en önemli varlık sebebinin ise vatandaşın huzur ve güvenini sağlamak olduğuna dikkat çekti. Korkudan uzak, modern devlet anlayışının temelini bunun oluşturduğunu kaydeden Gül, tüm güvenlik birimlerinin koordinasyonun önemini hatırlattı.

"Emniyet ve asayiş, huzur ve güvenlik, en iyi şekilde sağlanması her zaman önceliğiniz olmalıdır." diyen Gül, vatandaşın hak ve özgürlüklerinin dikkate alınmasını istedi. Bireysel hak ve özgürlükler dikkate alınırken güvenlikte bunun zaafa yol açmamasının temel koşul olması gerektiğini dile getiren Gül, güvenlik sağlanırken hak ve özgürlüğü engelleyen davranış içinde olunmaması gerektiğini vurguladı.

"YARDIMLARDA ADALETLİ OLMAK ÖNCELİĞİNİZ OLSUN"

"Kimsesizlerin kimsesi olmayı sosyal devletin temel ilkesi olarak kabul ediliyor." diyen Cumhurbaşkanı Gül, yardımların dağıtılmasında adaletli olmanın öncelik olması gerektiğini söyledi. İl yöneticiliğinin maddi ve manevi mesuliyeti olan önemli bir görev olduğuna dikkat çeken Gül, başta eğitim, sağlık, kırsal kalkınma, kültür ve turizm olmak üzere bütün alanlardaki başarının üzerinde durdu.

Görev yapılan illerde şehitlerin aileleri ve gazilere sahip çıkılmasını isteyen Gül, "Onlar bize emanettir. Her türlü ihtiyacı, hiç kimseye fırsat vermeden onların ihtiyacını karşılamak en öncelikli konulardan birisi olmalı." dedi.

Bu konuda bazı noksanlıkları gördüğünü ve bunun şehit ve gazi ailelerini incittiğini anlatan Gül, "Bu konuda hassasiyet istiyorum. Merhametli, adil ve kararlı olmaya özen gösterin. Sizlerin başarısı devletin başarısı olacaktır." ifadelerini kullandı.