CHP'li Toprak: Yasa dışı bir örgütü CHP'ye yamamayı doğru bulmuyoruz

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Büyükelçiliği'ne bombalı saldırı düzenleyen kişinin DHKP-C'li terörist olduğunun ortaya çıkmasının ardından, daha önce DHKP-C operasyonlarına tepki gösteren Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) konuya ilişkin değerlendirme geldi. CHP Genel Başkanı Erdoğan Toprak, "Biz CHP olarak hukukçuların baskı altına alınmasının karşısındayız. Türkiye eğer hukuk devleti ise hukukçuların özgür çalışması ile ilgili bizim tavrımız. Yaptığı bir savunma ile ilgili veya bir dünya görüşü ile ilgili gözaltına alınması ile ilgiliydi bizim tavrımız. Yasa dışı bir örgütü CHP’ye yamamayı da doğru bulmuyoruz.” dedi.

İstanbul Aydın Üniversitesi’nin düzenlediği Ankara Hilton Otel’deki Siyaset Akademisi’ne konuşmacı olarak katılan Erdoğan Toprak, basın mensuplarının sorularını cevapladı. ABD Büyükelçiliği’nde meydana gelen terör saldırısını kınadığını belirten Toprak, “Ölenlere Allah’tan rahmet diliyorum, yaralılar umarım bir an önce iyileşirler. CHP olarak hiçbir dönem terörü hoşgörü ile ya da bir mücadelenin gereği olarak görmüyoruz. Her dönemde terörün karşısındayız. Kime yapılırsa yapılsın terörü lanetliyoruz, dünkü olaydan da üzüntü duyuyoruz.” diye konuştu.

"O ÖRGÜTÜ LANETLİYORUZ"

Teröristin DHKP-C’li çıkması ile ilgili olarak da Toprak, “Bunu bilecek olan bu ülkeyi yöneten hükümettir. Eğer hükümet bu ülkeyi yönetiyorsa, istihbarat teşkilatı vardır. İstihbarat, bu konuyla ilgili bu örgütün böyle bir eylemi konusunda bence bir bilgi sahibi olması gerekirdi. O örgütü de yaptığı bu olaydan dolayı lanetliyoruz. Masum insanların ölümünü kimse bize masum gösteremez. Çünkü orada şehitlerimiz var. Hiçbir dava bunu haklı çıkartamaz.” ifadelerini kullandı.

"BİZİM TAVRIMIZ HUKUKÇULARIN BASKI ALTINA ALINMASIYLA İLGİLİ"

CHP’nin DHKP-C gözaltılarına gösterdiği tepki sonrası bu saldırıyı nasıl değerlendireceğine yönelik bir soru üzerine ise Toprak, partisini şöyle savundu: “Biz CHP olarak hukukçuların baskı altına alınmasının karşısındayız. Türkiye eğer hukuk devleti ise hukukçuların özgür çalışması ile ilgili bizim tavrımız. Nerede olursa olsun, hangi hukukçu olursa olsun. Yaptığı bir savunma ile ilgili veya bir dünya görüşü ile ilgili gözaltına alınması ile ilgiliydi bizim tavrımız. CHP her dönem teröre karşı çıkmıştır ve lanetlemiştir. Bu çirkin olayı yada başarısızlıklarını getirip CHP’ye yapıştırmayı doğru bulmuyoruz. Yani Sayın Başbakan'ın görevi terör örgütlerinin içine kadar girip, istihbaratı alıp önlemek değil mi? Ama böyle bir olay oluyor, bunu getirip CHP’ye yamamaya çalışıyorlar.”

"BİZ YASA DIŞI ÖRGÜTLERİN FAALİYETLERİNİ DE LANETLİYORUZ"

Toprak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz yasa dışı örgütlerin faaliyetlerini de lanetliyoruz. Hukuk içerisinde mücadele verilmeli. Ama yasa dışı bir örgütü de CHP’ye yamamayı da doğru bulmuyoruz. Çünkü CHP bu ülkenin kurucu partisidir. Bu ülkede dökülen kanın önlenmesi için elinden gelen tüm gayreti gösteriyor. Ama ülkeyi yöneten AKP iktidarı başarısızlıklarını CHP’ye yamamak istiyor. Böyle bir acı olayı hangi partinin, hangi liderin hakkı var, getirip CHP’nin üzerine yüklemeye. Bunu kınıyorum.”

BAŞSAVCI ÇOLAKKADI'NIN DHKP-C AÇIKLAMALARINA YORUM YAPMADI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı’nın DHKP-C gözaltıları ile ilgili sözlerinin hatırlatılması üzerine de Toprak, konuyla ilgili yorum yapmazken, partisinin terörü lanetlediğini yineledi. Bu konuda faillerin bulunması noktasında üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını ifade eden Toprak, “Terörü cesaretlendiren hiçbir olayın içerisinde CHP olmadı, olamaz. Çünkü CHP’nin bir misyonu vardır. Çağdaş hukuk devletinin işlemesidir. Biz bu açıdan baktık olaya. Hukukçularla bağ kurup sonra getirip CHP’yi suçlu ilan etmesini doğru bulmuyoruz.” şeklinde konuştu.

YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARINDA BEKİR BOZDAĞ'A CEVAP

Yeni anayasa çalışmaları ile ilgili Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın açıklamalarına da tepki gösteren Toprak, “Sayın Bekir Bozdağ’ın açıklamasını üzüntüyle izledik. Sanki masadan kalmak için bahane arıyormuş havası var. Anayasa dediğimiz bir yasaya benzemez. Anayasa çok değişik çevrelerin görüşlerini alınarak, çok iyi hazırlanması gereken bir olay. Çünkü bizim yol haritamız, omurgamız. Ama Bozdağ, sanki bir yasa yapar gibi 'Efendim bu tarihe kadar yaparsanız, gelin destek verin, yoksa kendi anayasamızı yaparız' İşte o Sayın Bekir Bozdağ’ın anayasası olur, TC’nin olmaz. Anayasa gibi önemli bir süreçte neyi yetiştirmeye çalışıyoruz. Sayın Bekir Bozdağ’ın aceleci tavrını doğru bulmuyoruz. CHP olarak düzgün bir anayasa yapılmasından yanayız. Anayasa sürecinde masadan kalkan taraf biz olmayacağız. Türkiye’nin 21. yüzyılda çağdaş bir anayasaya ihtiyacı var. Bu darbe anayasası Türkiye’ye yakışmıyor. Biz yeni bir anayasa için katkı vermeye devam edeceğiz ve masadan kalkan taraf biz olmayacağız.” ifadelerini kullandı.