CHP'li Loğoğlu: İsrail'in saldırısı bölgedeki çatışmaları derinleştirebilir

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, İsrail'in Suriye'ye yönelik saldırısının bölgedeki çatışmaları derinleştirebilecek bir gösterge olarak gördüklerini ve kınadıklarını söyledi. Loğoğlu, "İsrail'in kimi gerekçelerle bu saldırıları sürdürmesi, İran'ın da tepkisine yol açabileceği gibi Türkiye'nin de bir tavır almasını gerektirecektir." dedi.

Yazılı bir açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, İsrail'in saldırısının Suriye iç savaşının bir an önce sona erdirilmesi gereğine işaret ettiğini kaydetti. İsrail'in 30 Ocak tarihinde Suriye toprakları içindeki bir hedefe hava saldırısı düzenlemesinin gerekçesi ne olursa olsun kabul edilemez bir eylem olduğunu vurgulayan Loğoğlu, bu eylemi bölgedeki çatışmaları derinleştirebilecek bir gösterge olarak gördüklerini ve kınadıklarını ifade etti.

Bu gelişmenin daha büyük ve fevkalade kaygı verici bir gerçeğe işaret ettiğini anlatan Loğoğlu, Suriye'de yaklaşık iki yıldır süren iç savaşın her an bölgeyi sarabilecek bir yangına dönüşme olasılığı ve tehlikesi bulunduğunu kaydetti.

Rusya'nın bugün yaptığı sert açıklamaların kaygıları doğrular nitelikte olduğuna dikkat çeken Loğoğlu, şöyle devam etti: "İsrail'in kimi gerekçelerle bu saldırıları sürdürmesi, İran'ın da tepkisine yol açabileceği gibi Türkiye'nin de bir tavır almasını gerektirecektir. Suriye ihtilafının bölgeselleşmesi tehlikesine karşı herkes sorumluluk almalıdır. Çünkü Suriye'deki krizin ülke dışına taşması, bölgedeki bütün devletlerin ve halkların kaybetmesi demektir. Bu itibarla, Suriye muhalefetinin belli koşullarla Suriye yönetimiyle görüşmeye hazır olduğu yolundaki haberler doğruysa, bunun Suriye'deki krizin bütün iç ve dış taraflarınca dikkatle değerlendirilmesi gerekir. Çünkü ana hedef, Suriye'deki iç savaşın ve şiddetin bir an önce sona erdirilmesi ve ülkenin geleceğinin Suriye halkı tarafından belirlenmesinin önünü açacak demokratik bir sürecin başlatılmasıdır. Aksi takdirde Suriye'deki çatışmaların bölgeye yayılması tehlikesi büyümeye devam edecektir. İsrail'in Suriye'ye yönelik saldırısına şimdiye kadar sessiz kalan AKP iktidarını Suriye'deki krizin bölgeselleşmesi tehlikesine karşı uyarıyoruz. AKP iktidarı şimdiye kadar izlediği çatışmacı ve saldırgan politikayı terk ederek Suriye muhalefetinin rejimle görüşmesini teşvik etmeli ve bölgedeki tansiyonu düşürecek sağduyulu adımları ivedilikle atmalıdır."