CHP, Balbay'ı Nobel'e aday gösterdi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Ergenekon davasının tutuklu sanığı Mustafa Balbay'ı Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterdi. Gerekçe olarak ise Balbay'ın "Türkiye'de değil, dünyada hukukun üstünlüğü, demokrasi, insan hak ve özgürlükleri, basın, düşünce, ifade ve siyaset özgürlüğünün 'simge ismi' haline gelmesi" gösterildi.

Mustafa Balbay'ın aday gösterildiği resmi başvuru, İsveç Kraliyet Bilimleri Akademisi, İsveç Akademisi, Karolinska Enstitüsü ve Norveç Nobel Komitesi tarafından değerlendirilecek. Balbay'ın Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilip gösterilmeyeceği Mart-Mayıs ayları içerisinde netleşecek. Komite tarafından aday olmaya hak kazanan isimler Norveç Parlamentosu üyelerinden oluşan ve Oslo'da bulunan Norveç Nobel Komitesi tarafından değerlendirilerek eylül ayında barış ödülünü hak eden isim açıklanacak.

Nobel Ödülleri Değerlendirme Komitesi'ne (MNC) sunulan adaylık başvurusunda, "Dünyada hapiste bulunan gazeteci sayısının bu kayıtların tutulmaya başladığı 1990 yılı itibariyle rekor sayıya ulaştığı bir dönemde, demokrasi, hak ve özgürlüklerin ihlal edildiği tüm ülkelere, ifade özgürlüğünün 'terörizm ve devlete karşı suç', kalemin 'silah' olmadığı, muhalif olmanın 'hükümeti yıkmak için darbeye teşebbüs' anlamına gelmediği mesajını vermek açısından büyük önem taşımaktadır. Aynı zamanda, kapsamı geniş tutularak yazılmış terörle mücadele ve ceza kanunları yoluyla, muhalif görülen tüm kesimlerin cezaevine gönderilmesi ve yargının siyasallaştırılmasını önleme ve gerekli demokratik reformlara gidilmesini teşvik etme bakımından katkı sunacağı umut edilmektedir." ifadeleri kullanıldı.