Bozdağ: Sağlıktaki kast sistemini AK Parti kaldırdı

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, sağlıktaki kast sisteminin AK Parti iktidarında kaldırıldığını söyledi. Bozdağ, anayasa da 'herkes eşittir' ve 'Türkiye Cumhuriyeti laik, sosyal demokratik bir hukuk devletidir' denilmesine rağmen sağlıkta işçisini, memurunu ve serbest meslek erbabını eşit görmeyen bir anlayışın uygulamadığı olduğunu belirterek, "Anayasada yazan başka, uyguladığımız sistem başkaydı. Memurun gittiği hastaneye işçi gidemiyordu. Özel hastaneler sadece zenginlere hizmet veriyordu. Türkiye adeta kendi içinde demokrasisi olan ülkeydi. Hukuk devleti olduğu anayasasında yazan Türkiye kast sistemini uyguluyordu. Bunu kaldırdık çöpe attık." dedi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, memleketi Yozgat’ta Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nin Kardiyoloji Yoğun Bakım ve Koroner Anjiyografi Üniteleri'nin açılış törenine katıldı.

Törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin yıllardır sağlık alanında yaşadığı sorunları AK Parti iktidarının çözdüğünü söyleyen Bozdağ, "Sağlık alanında hastane sayımız rengarenkti. Devletin hastaneleri, SSK'nın hastaneleri, hava hastanesi, demir yolu hastanesi, deniz hastanesi bir sürü hastane var herkes de her hastaneye gidemiyor. Bunları biz birleştirdik. Artık milletimizin her ferdi istediği hastaneye gidebiliyor. Özel hastaneye sadece zenginler gidebiliyordu. Diğer insanlarımızın gitmesinin imkanı yoktu. Sosyal güvencesi dahi olan insanlarımızı dahi gidemiyordu. Ama şimdi Yozgat'ın köyünden şehrinden esnafından, zengininden, fakirinden kim istiyorsa bütün vatandaşlarımız istedikleri özel hastanelere gidebiliyorlar." diye konuştu.

Önceden SSK ve Bağ-Kur'lu vatandaşların aynı sağlık hizmetinden yararlanamadığını anlatan Bozdağ, "Anayasa ne diyor 'Herkes eşit'. Cumhuriyetin nitelikleri arasında ne diyor. 'Türkiye Cumhuriyeti laik, sosyal demokratik bir hukuk devletidir' diyor. Madem hukuk devletiyiz. Madem sosyal devletim, madem herkes eşitte işçisini memurunu ve serbest meslek erbabını eşit görmeyen bir anlayış hayatta olabilir mi. Uygulamada olabilir mi? Anayasada yazan başka, uyguladığımız sistem başka. Türkiye adeta kendi içinde demokrasisi olan hukuk devleti olduğu anayasasında yazan Türkiye kast sistemini uyguluyor. Şimdi bunu da kaldırdık çöpe attık. Artık herkes bu anlamda eşit hale geldi. Bütün vatandaşlarımıza sosyal devletin eşitlikçi anlayışları hayata geçiren devletin, hukuk devletinin ne olduğunu biz uygulamalarımızla göstermiş olduk.'' ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin kendi sağlık sorunları çözerek Somali'den, Suriye'den Libya'dan binlerce hastayı getirip tedavi ettiren bir ülke haline geldiğini kaydeden Başbakan Yardımcısı Bozdağ, ''Sadece kendi ihtiyacımızı değil muhtaç durumda olan herkesin de ihtiyacını yapan bir Türkiye var. Şu anda Sudan Niyala'da hastane yapıyoruz. Somalide 4 tane hastane yapıyoruz. Afganistan'da hastane yapıyoruz. Gazze'de, Lübnan'da hastane yapıyoruz. Oralara milletimizin şefkat elini devletimizin şefkat elini oralarda da taşıyoruz. Türkiye geliştikçe kalkındıkça imkanları Türkiye'mizin her ilini kuşatacak. Dünyanın çaresiz insanlarının yardımını da bu imkanlarıyla koşacaktır.'' şeklinde konuştu.

Bozdağ, Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinin sağlık alanında insanlara daha iyi ve kaliteli hizmet verebilmesi noktasında yeni bir adım attıklarını kaydetti. Yozgat'ta Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastaneleri ile ilgili ciddi yenileşme, değişim ve dönüşüm çalışmalar olduğunu anlatan Bozdağ, ''Sağlık alanında büyük bir değişim adımını hep beraber attık. Yeni bölge hastaneleri ile sağlıktaki büyük dönüşümü inşallah hep beraber yaşayacağız. Ülkemizin 22 ilinde yeni şehir hastaneleri kurulacak. Bu hastanelerde dünyanın en modern ve yeni teknolojileri ve tecrübeli sağlık personelini ile uzmanları bulunacak. Böylelikle insanlarımızın Ankara yada İstanbul'a sağlık için yığılmalar engellenmiş olacak. Her bölgede şehir hastaneleri olacak. Ankara'da İstanbul'da hangi kalitede uzman varsa, o kalitede uzmanlar olacak. Tıbbi alandaki en donanımlı malzemeler her yerde aynı olacak. Böylelikle sağlık alanındaki hizmetlerden vatandaşlarımız her yerde en iyi şekilde istifade etmiş olacak'' diye konuştu.
6 yaşındaki Tuana Adanur'u tedavi gördüğü Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nde ziyaret ettiğini hatırlatan Bozdağ, Tuana'nın basında yer alan haberler üzenine Ankara'ya getirilerek tedavi edildiğini belirtti.


Daha sonra Yozgat Valiliği önünde düzenlenen İlçe Özel İdare müdürlüklerine tahsis edilmek üzere arazi aracı dağıtım töreni katılan Bozdağ, Vali Yazıcı'yı da yanına alarak direksiyon başına geçip aracı test etti. Bozdağ, araç dağıtım töreninin ardından Yozgat Belediyesi Spor Kulübü binasını ziyaret ederek sporcularla sohbet etti.
Törene, Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, AK Parti Yozgat milletvekilleri Yusuf Başer, Ertuğrul Soysal, AK Parti Sivas Milletvekili Mesude Nursuna Memecan, Belediye Başkanı Yusuf Başer, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar, AK Parti Yozgat İl Başkanı Fahri Açıkgöz, kaymakamlar, belediye başkanları ve davetliler katıldı.