Başbakan Erdoğan’dan valilere “mikro sorunların üzerine gidin” tavsiyesi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Vilayetler Evi’nde gerçekleştirilen Valiler Toplantısı’na katılan valilere, mikro sorunları çözme tavsiyesinde bulundu. Türkiye’de makro sorunların artık büyük oranda çözüldüğünü veya çözülmekte olduğunu söyleyen Erdoğan, “Bu aşamadan sonra mikro sorunların üzerine gitmemiz çok daha cesur ve hassas mücadele yürütmemiz gerekiyor. İğneyle kuyu kazar gibi bu süreci devam ettirmek zorundayız. İhmal edilmiş hizmetleri vatandaşlarımıza ulaştırıp kenara çekilemeyiz. Rehavet bize yakışmaz rehavet içinde olmak gibi bir lüksümüz yok” dedi.

Büyük sorunları çözerken küçük sorunları ihmal etmenin, bir ülkeyi büyük bir devlet, iddialı bir devlet yapmadığını vurgulayan Erdoğan, “Büyük ülke ayrıntılarla ilgilenen, bunların üzerine kararlılıkla gidip çözen ülkedir. Bugün biz artık ayrıntılarla ilgilenmek üzerine gitmek durumunda olan bir ülkeyiz” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında sık sık valilere özellikle halkla diyalogları konusunda tavsiyelerde bulunan Erdoğan, “Bu millet her şeyin en iyisini ziyadesiyle hak ediyor. Bizim ne hükümet ne valiler ne belediye başkanları olarak şehirlerde yaşayan kardeşlerimize ‘size yol yaptık daha ne istiyorsunuz’ deme hakkı olamaz. ‘Okul, hastane yaptık daha ne istiyorsunuz’ deme haddine sahip değiliz. Dicle’nin kenarında bir koyunu kurt kapsa bunun hesabı bizdedir. ‘Kurttan koyundan bana ne’ makamında değiliz. Kimse bizi suçlamasa bile bizim bunu kendimize dert etmemiz, muhasebesini yapmamız, akşam başımızı yastığa koyduğumuzda ‘acaba önleyebilir miydim’ diye sormamız gerekir” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, “Geçmişte o kadar devasa sorunlarla baş başaydık ki detay sorunlara hassasiyetle ilgilenmiyorduk; ama bugün devasa sorunlarla mücadelemizi sürdürürken nüanslara kafa yormamız gerekiyor” diye devam etti.

Rekabetin bu kadar hassas bir dengede ilerlediği bu dünyada hiçbir valinin sadece idareci olarak kalamayacağını söyleyen Erdoğan, “Sizler birer turizm elçisi durumundasınız, eğitim gönüllüsü fahri yatırım ajansı olacaksınız. Yatırımcı bu ülkeye geldiği zaman valimiz buna ne yapar da yatırım yaptırırım diye ilgilenmesi lazım. Günlük bürokratik işlemlerin içinde benim valim kaybolup gitmemeli.” dedi.

SIRADANCILIĞI BIRAKIN

Erdoğan ayrıca valilerden “sıradancılığı bırakmalarını” istedi: “En önemli isteğim, sıradancılığı bırakmalıyız. Protokol valiliği yapmayacağız. Halktan biri gibi olacağız. Ve halk bizi gördüğü zaman kendini bulacak” ifadelerini kullandı.

Şehrin valisinin o şehre vizyon verebilmesi, vizyon kazandırabilmesi ve şehre hedef gösterebilmesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, “Türkiye’deki makro ilerlemeyi mikro düzeye taşıdığımız sürece Türkiye 2023 hedeflerini yakalayacaktır. Bazıları diyor ki bu hedef tutmaz. Biz hedef koyuyoruz. İlla olacak diye bir şey yok.” şeklinde konuştu.

PROTOKOL VALİLİĞİ YOK, HALKA DEVLETİN GÜLER YÜZÜNÜ GÖSTERİN

Valilere “81 vilayeti siz ayağa kaldıracaksınız, yan gelip yatmak yok. Protokol valiliği yok.” diye seslenen Erdoğan ardından terörle mücadele meselesine değindi. 81 vilayetin terör karşısında yıllarca bedel ödediğini söyleyen Erdoğan, “Verilen mücadelenin şüphesiz ki neticesini alacağız” diye kaydetti. Terör örgütünün sürekli istismar ettiği ret, inkar ve asimilasyon politikalarının 2002’den sonra ayaklar altında çiğnendiğini vurgulayan Erdoğan, valilere “devletin bu değişen yüzünü halka her yerde göstermelerini istedi.

Şehirlerinde yaşanan olumsuzluklara ve bunların medyaya yansımasına da değinen Erdoğan, “Gazetelerle amel etmeyin halkımızla yatın, halkımızla kalkın. Medya başka bir millet. Siz gazetelerin ne yazdığını, televizyonların ne gösterdiğine bakmayın, millete bakın” dedi.

Erdoğan son olarak valilerle her an iletişim içinde olmaları gerektiğini belirterek, “24 saat benim için mesaidir. 24 saat beni arayabilirsiniz. Ben de sizi arayabilirim. 24 saat mesaideyiz. Tatil söz konu değil, tatilde bile mesaideyiz” ifadelerini kullandı.

Toplantıya valilerin yanı sıra Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da katıldı. Bakan Güler, Erdoğan'dan önce kürsüye gelerek kısa bir konuşma yaptı.