Bakan Bayraktar: Ahbap çavuş ilişkilerini bitirmemiz gerek

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, bürokrasinin rutin bir anlayıştan mutlaka kendini arındırması gerektiği belirterek, “'Bir bölge müdürü, tek elden hiçbir şey yapamaz. Ekibinde hatır, gönül ve torpil olmayacak, liyakat, ehliyet ve emniyet kurallarıyla kim hak ediyorsa verecek, hak etmeyene bir şey vermeyecek. Hak etmeyen bir şey almaya kalktığında hemen elinden tutacağız. İleri ülkelerde bu böyle, ahbap çavuş ilişkilerini bitirmemiz gerek.” dedi.

Bakan Bayraktar, Trabzon Valiliği'nde düzenlenen istişare toplantısında yaptığı konuşmada, bir ülkenin kalkınması için o ülkede bulunan tüm dinamiklerin takım ruhu içinde çalışması gerektiğine vurgu yaptı. Bir ülkede, halka ve devlete rağmen bir şey yapılamayacağını ifade eden Bayraktar, “Bu yüzden halkla devletin, devletle milletin bütünleşmesi esastır. Demokrasiyle idare edilen ülkelerde kalkınmanın, gelişmenin ana dinamikleri devlet sektörüdür, bürokratlardır. Bürokratlar olmadan olmaz. Onlar yatırım iklimini oluşturmak, halkın refahını geliştirmek için ciddi şekilde yaptıkları işe sarılmazsa mesafe alamayız.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de, bürokratik yapının değiştiğini de belirten Bayraktar, eskiye oranla ‘bugün git yarın gel’, ‘Allah hastaneye, devlet kapısına düşürmesin’ anlayışının azaldığını dile getirdi. Bürokrasinin de rutin bir anlayıştan, mutlaka kendini arındırması gerektiğinin altını çizen Bayraktar, sözlerine şöyle devam etti:

“Bürokrasi olmadan olmaz ama bürokrasi de rutin olmaktan çıkmalıdır. Sıradanlıkla bu iş olmaz, mutlaka kendini aşan işler yapmak zorundayız. Farkındalık olmalı. Ekip olmalıyız, istişare yapmalıyız. Bilgili, ahlaklı, namuslu, cesur, sabırlı, güvenilir, çalışkan ve yardımsever olmalıyız. Böyle olursak bizi kimse tutamaz. Çalışacak ekiplerimizi de torpille değil, liyakat, ehliyet kurallarına göre belirlemeliyiz. Bir bölge müdürü tek elden hiçbir şey yapamaz. Ekibinde hatır, gönül ve torpil olmayacak, liyakat, ehliyet ve emniyet kurallarıyla kim hak ediyorsa verecek, hak etmeyene bir şey vermeyecek. Hak etmeyen bir şey almaya kalktığında hemen elinden tutacağız. İleri ülkelerde bu böyle, ahbap çavuş ilişkilerini bitirmemiz gerek.”

Vali Recep Kızılcık, kaymakamlar, bölge müdürleri ve daire amirlerinin katıldığı toplantı, basına kapalı olarak devam etti