Kimyacılar REACH tüzüğü için Bursa’da toplandı

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) 32. Kimyasal Madde Üretimi Komitesi’nin düzenlediği REACH ve CLP Tüzüğü Bilgilendirme Semineri’nde sanayiciler bir araya geldi. 32. Komite olarak seminerde yer alan BTSO Meclis Üyesi İlker Duran, REACH Tüzüğü’nün ülke kimya sanayisine prestij kazandıracağına dikkat çekti.

Çevre ve insan sağlığını, kimyasal kullanımından yüksek düzeyde korumayı sağlamak amacıyla 1 Haziran 2007’de 27 AB ülkesinin yanı sıra Norveç, İzlanda, Lihtenştayn’ın da uyguladığı REACH ve CLP Tüzüğü hakkında İstanbul Maden ve Metal İhracatçıları Birlikleri (İMMİB) Temsilcileri olan Kimya Mühendisi Pınar Özgün ve Özlem Tiryaki; BTSO’da Bursalı sanayicilere bilgilendirici seminer verdi. REACH Tüzüğü’nün AB’de üretilen ve AB pazarına ithal edilen kimyevi maddelerin kayıt, değerlendirme, izin ve kısıtlama prosedürlerini yeniden belirlediğine dikkat çeken BTSO Meclis Üyesi İlker Duran; AB’ye kimyasal ürün ihraç eden firmalara ek maliyetler ve yükümlülükler getirdiğini belirterek, "Türkiye’den AB’ye yapılacak kimyevi madde ihracatında ihracatçı firmalarımızın REACH sisteminin gerektirdiği şekilde ihraç edecekleri ürünleri Avrupa Kimyasallar Ajansı olan AKA’ya kaydettirmeleri gerekecek. Ülkemizin AB’ye tam üye olması durumunda REACH kapsamındaki düzenlemelerin kimya sektörümüzün tüm üretim faaliyetlerinde uygulanması zorunlu hale gelecek." dedi.

TÜRKİYE MEVZUATLARINI AB’YE GÖRE UYUMLAŞTIRIYOR

REACH Tüzüğü’nü kabul eden her ülkenin mevzuatlarını bu tüzüğe göre uyumlaştırarak kendilerine has bir mevzuat hazırladığını söyleyen İlker Duran, şu an Türkiye’nin de mevzuatını REACH Tüzüğü ile uyumlaştırarak kendine has bir mevzuat hazırlığında olduğunu belirtti. Karmaşık gibi görünen REACH tüzüğünden Bursa kimya sanayisinin ihracatta kan kaybetmemesi adına tüzüğü basite indirgemek amacıyla 32. Komite olarak BTSO’da aktif rol aldıklarını vurgulayan Duran, "Avrupa Birliği’ne üye ülkelere hali hazırda ve yakın gelecekte kimyevi madde ihracatı gerçekleştirecek olan Bursalı sanayicilerimizin, gerekli işlemlerini zamanında yaparak harekete geçmelerini tetiklemek için BTSO çatısında altında ‘REACH Danışma Ofisi’ oluşturduk. Ayrıca bugünkü gibi pek çok bilgilendirici seminerlerin yanında karmaşık olan REACH Tüzüğü ile ilgili bilgilendirici el kitapçıkları ve broşürler de bastırdık." şeklinde konuştu.

DURAN: REACH TÜZÜĞÜ, TÜRK KİMYA SANAYİSİNİ MARKA YAPACAK

REACH Tüzüğü'nün Türk kimya endüstrisine ciddi standartlar getirmesini beklediklerinin altını çizen İlker Duran sözlerini şu cümleyle tamamladı: "Tüzük ile birlikte iç pazar, sağlık, güvenlik, tüketici ve çevrenin korunması konularında gelişme kaydedilmesi hedefleniyor. Türkiye’nin ithalat ve ihracat kriterlerini de temelden etkileyecek olan Reach Tüzüğü, bu bağlamda ‘merdiven altı’ diye tabir edilen kayıt dışı üretimin azaltılmasında ciddi katkı sağlarken bu da Türk kimya sanayisine kurumsal bir imaj kazandıracak."