"Türkiye başka uluslararası örgütle işbirliği yapabilir"

AK Parti’nin Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, 50 yıldan beri Avrupa Birliği (AB) kapısında haksız şekilde bekletilen Türkiye’nin başka bir uluslararası örgütle işbirliği yapabileceğini söyledi.

Geçen yıl vefat eden annesi Fatma Çavuşoğlu için memleketi Alanya’nın Türkler beldesinde mevlit okutup yemek veren Çavuşoğlu basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, 'Türkiye’nin son zamanlarda Şangay Beşlisi ile isminin anılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusuna cevap veren Çavuşoğlu, Başbakan Erdoğan’ın burada AB'ye bir sitemi olduğunu söyledi. 50 yıldır AB'nin kapısında bekleyen ve son 10 yıl da üzerine düşeni fazlasıyla yapan bir Türkiye olduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu, bir taraftan değişik bahanelerle tam üyelik için sözleşme imzalanmasına rağmen dosyaların açılmasını engelleyen AB ülkeleri olduğunu hatırlattı. Değişik bahanelerle Türkiye'nin önünü tıkamaya çalışma bahaneleri bulunduğunu ifade eden Çavuşoğlu, Türkiye’nin artık güçlü bir devlet, çok yönlü, aktif ve kabuğuna sığmayan bir ülke politikası izlediğini vurguladı. Türkiye’nin AB'nin dışında diğer alternatifleri veya bir alternatifi olmayan projeleri harekete geçirdiğini belirten Çavuşoğlu, birçok uluslararası platformda İslam dünyasında İslam İşbirliği Örgütü dahil her platformda Türkiye aktif bir ülke olduğunu söyledi.

“Türkiye’ye yapılan haksızlıkları Başbakanımızın bu açıklamalarından sonra Avrupa’da dile getirdiler. Çok ağır, hakaret içeren yazılar yazılmaya başlandı Türkiye’nin karşısına engel çıkarmayan liderler ve ülkeler için. Avrupa Birliği'ni vizyonsuzlukla, Türkiye gibi bir potansiyeli görmemekle... Türkiye her şeye rağmen birçok üye olmuş ülkeden daha çok hak ediyor AB üyeliğini.” diye konuşan Çavuşoğlu, Türkiye'ye böyle bir haksızlık edildiğinden başka bir uluslararası örgütlerle işbirliği yapabileceğini dile getirdi.

Türkiye'nin Şangay Beşlisi'ne gözlemci üye veya ilerde tam üye olabileceğini ifade eden Çavuşoğlu, “Bunun altında kimse bir şey aramasın. Türkiye, kendi aktif dış politikasını uygularken tabi ki çeşitli uluslararası örgüte üye olabilir. İşbirliği yapabilir. Ama burada asıl mesaj şudur: AB, Türkiye’ye haksızlık yapıyor. Şu şartlarda bir kez daha ispatlandı ki Türkiye AB'yi hak ediyor. Ama birkaç ülkenin kaprisli tutumu ve paylaşmamak istememesi nedeniyle Türkiye’nin önüne engel çıkarıyor. Sayın Başbakanımızın buradaki mesajı, artık AB'nin bu olumsuz tutumuna yeter diyor. Onlar da bu mesajı alması gerekiyor.'' ifadesini kullandı.

"SURİYE ÖYLE KARMAŞIK HALE GELDİ Kİ KİMİN KİMİ DESTEKLEDİĞİ BELLİ DEĞİL"

Suriye konusunun karmaşık hale geldiğini ifade eden Çavuşoğlu, burada kimin kimi desteklediğinin belli olmadığını ifade etti. Bu konuda Batılı ülkelerin de, İsrail'in de net politikaları olmadığını ifade eden Çavuşoğlu, Türkiye dışında sağlam, yerinde duran ülke sayısının da fazla olmadığına dikkat çekti.

İsrail’in neden vurduğunun, mevcut rejimin neden kaldığının bir muamma olduğunu belirten Çavuşoğlu, Suriye’de bir an evvel bütün bunların sona erip ülkenin istikrara kavuşmasını temenni etti. Çavuşoğlu, “Bu süreçten etkilenen de, sürgünde olan da ve ülkesinde olan zorluğu çeken de kardeş Suriye halkıdır. İnşallah bu bir an evvel diner.” şeklinde konuştu.

"ANNEMİN NASİHATLARINI ÇOK ÖZLEDİM"

Milletvekili ve Avrupa Parlamenter Meclisi Başkanı olurken annesinin kendisine çok nasihatları olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, bugün annesinin ölüm yıl dönümü münasebetiyle mevlit okutup yemek verdiğini söyledi. Çavuşoğlu, “Annemin ölümü nedeniyle verdiğimiz yemeğe Antalya, Konya, Afyonkarahisar, Burdur'dan ve toplumun her kesiminden arkadaşlarımız bugün bizi yalnız bırakmadılar. Dualarımızı, soframızı bizimle paylaştıkları için teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.