Erdoğan: Suriyelilere gıda ve ilaç dışındaki destekler Türkiye mahreçli değil

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'de Beşşar Esed rejimine karşı mücadele eden muhaliflere silah desteği vermediklerini vurguladı.

Erdoğan, Lübnan Başbakanı Necip Mikati ile düzenlediği ortak basın toplantısında kendisine muhaliflere silah desteği verildiği iddialarıyla ilgili soru yöneltilmesi üzerine, "Şu anda Suriye halkına, bizim bölgemizdekilere özellikle ilaç, gıda, giyecek noktasında gerekli desteği veriyoruz, vermeye devam ediyoruz ve edeceğiz. Bunun dışındaki destekler Türkiye kaynaklı, mahreçli değildir." dedi.

Başbakan Erdoğan, Lübnan Başbakanı Mikati ile görüştükten sonra düzenlenen basın toplantısında Lübnanlı bir gazetecinin bu soruyu yöneltmesine de tepki gösterdi. Erdoğan, "Türkiye'de rejime kimler destek veriyor, bunu neden sormuyorsunuz merak ediyorum? Bu soruyu da sormanız lazım. Biz halka desteği verirken, Suriye rejimini kimler destekliyor, halka rağmen rejimin ayakta kalmasını bekliyor? Lübnanlı kardeşlerimden bunu beklerdim." ifadelerini kullandı.

Lübnan'ın bir zamanlar Suriye'nin çok sıkıntısını çektiğini, Suriye'nin de Lübnan'ın sıkıntısı olduğunu söyleyen Erdoğan, "Suriye'nin Lübnan'dan askerlerini çekmesi konusunda çok ricalarda bulunduk, sonra askerleri çekti. Lübnan'da sanal bir Suriye işgali söz konusuydu. Bunun başarılmasında bizim aktivitemiz oldu. Şu andaki durum farklı bir noktada. Bu konuyla ilgili olarak da az önce ifade ettiğim rejimle olan mücadelede Suriye halkının yanında olma sürecini sürdüreceğiz, destekleyeceğiz. Suriye Ulusal Koalisyonu olmak üzere Mogadişu'daki toplantıda da 130'u aşkın ülke koalisyonu tanıdı, tanımak suretiyle Suriye'deki mevcut rejime karşı dünyanın ortak tavrı ortaya çıktı. Bu önemlidir. Marakeş toplantısı bu şekilde düzeltmiş olayım. Toplantıdan sonra da bu destek güçlenerek hızlanarak devam etmektedir." dedi.

Erdoğan, Suriye sınırında kaçırılan Lübnanlılarla ilgili olarak da "Kaçırılan Lübnanlı kardeşlerimizle ilgili olarak başbakana ifade ettik; bizler, sizler hangi hassasiyetle konunun üzerinde duruyorsanız bizler de ilgili birimlerimiz, arkadaşlarımız, bu konuda hassasiyet göstermeye, burada bu insanların ailelerine, hürriyetlerine kavuşması noktasındaki mücadelemizi sürdürüyoruz. Er geç netice alacağız." dedi.

Öte yandan Lübnan Başbakanı Mikati'ye de İsrail uçaklarının Lübnan hava sahasını ihlal ederek Suriye'ye ait konvoyları vurduğu yönündeki iddialar soruldu. Mikati, olayı toplantı sırasında öğrendiğini belirterek, "Ama henüz doğrulayamadım. Konu şu an sadece basında diyebilirim." ifadelerini kullandı.