Cumhurbaşkanı Gül, Mursi ile görüşecek

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mısır'a resmi ziyarette bulunacak. Gül, burada Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile görüşecek.

Çankaya Köşkü'nden yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mursi'nin daveti üzerine 6–7 Şubat 2013 tarihlerinde Kahire'de düzenlenecek 12. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Zirvesi'ne katılacak. 'İslam Dünyası: Yeni Sınamalar ve Genişleyen Fırsatlar' teması altında gerçekleştirilecek zirvede, her ikisi de yine Gül'ün katılımıyla düzenlenen 11. Zirve (Senegal, 13–14 Mart 2008) ve geçen Ramazan'daki (15 Ağustos 2012) Olağanüstü Mekke Zirvesi'nden bu yana İslam âlemindeki işbirliği faaliyetlerinde yaşanan gelişmeler ele alınacak. İİT'in önümüzdeki döneme ilişkin stratejisi şekillendirilecek.

Kahire'ye yarın (5 Şubat Salı) günü gidecek olan Cumhurbaşkanı Gül, İİT Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) Başkanı sıfatıyla, İSEDAK'ın önceki zirveden beri hayata geçirdiği başlıca projeleri konu alan 'İlerleme Raporu'nu açıklayacak. Gül, kurumsal gelişim bağlamında atılan diğer somut adımlar hakkında da sunumda bulunacak.

'Filistin'deki Yerleşimler' başlıklı özel oturumda katılımcılara hitap edecek olan Gül, İslam dünyasının karşı karşıya bulunduğu meseleler ve önündeki fırsatlar konulu bir konuşma yapacak. Gül, zirve'ye katılan diğer liderlerle ikili görüşmeler gerçekleştirecek.

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın İslam'ın içerdiği barış ve kardeşlik mesajının uluslararası camiaya doğru ve etkili biçimde aktarılmasında merkezi rol oynadığına dikkat çekilen açıklamada, "Bölgesel gelişmelerin de gündemi yoğun şekilde işgal ettiği bir dönemde toplanacak olan 12. İİT Zirvesi, bu anahtar rolün daha da güçlendirilmesine yönelik müşterek gayretlerin koordinasyonunu ve İslam dünyasının gerek kendi içindeki, gerek diğer küresel aktörlerle yürüttüğü diyalog ve işbirliğinin pekiştirilmesini sağlayacak, Teşkilat’ın üzerine düşen sorumluluğun ve görevlerin yeniden tanımlanmasına olduğu kadar, kapsayıcı bir strateji ışığında inisiyatif almasına da yardımcı olacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımız, Mısır’ı resmi ziyaretleri kapsamında Sayın Cumhurbaşkanı Mursi ile başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerde bir araya gelecekler, ardından ortak basın toplantısı düzenleyeceklerdir." denildi.

Mısır'daki devrimin ardından iki ülkenin ilişkilerine de değinilen açıklamada, "Kardeş Mısır halkının özgürlük, haysiyet, adalet ve demokrasi talepleriyle gerçekleştirdiği 25 Ocak Tahrir Devrimi’nden 1,5 ay sonra Mısır’a 3 Mart 2011 tarihinde çalışma ziyaretinde bulunan Sayın Cumhurbaşkanımız, Mısır Cumhurbaşkanı Sayın Muhammed Mursi’yi keza çalışma ziyareti münasebetiyle 30 Eylül 2012 tarihinde Ankara’da misafir etmişlerdi. Tahrir Devrimi ertesinde Türkiye’den Mısır’a Cumhurbaşkanı seviyesinde yapılacak bu ilk resmi ziyaret münasebetiyle, Türkiye’nin Mısır’daki tarihi dönüşüm sürecine verdiği güçlü destek teyit edilecek, Akdeniz havzasındaki iki halk arasındaki kadim dostluk ve kardeşlik bağlarından beslenen ilişkiler tüm boyutlarıyla gözden geçirilecek, ikili ve bölgesel konularda yürütülen verimli işbirliğinin her alanda daha da geliştirilmesi imkânları ayrıntılarıyla ele alınacaktır." ifadelerine yer verildi.