Anayasa Komisyonu’nda madde notu krizi

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun CHP’li üyeleri Atilla Kart ve Rıza Türmen, komisyondaki tıkanıklığın önüne geçmek için her madde sonuna eklenen, ‘AK Parti’nin önerdiği madde başkanlık sistem ile ilgili olduğundan komisyon tarafından müzakere edilmemiş, teklif sahibi tarafından açıklama yapılmıştır’ şeklindeki madde notuna AK Parti’nin itiraz ettiğini söyledi. Türmen, "Bu şimdiye kadar uygulanan bir formüldü. Neden bundan vazgeçiyoruz? dedik. Mehmet Ali Şahin kızdı ve toplantıyı kapattı." diye konuştu.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun CHP’li üyeleri Konya Milletvekili Atilla Kart ve İzmir Milletvekili Rıza Türmen, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Konya Milletvekili Atilla Kart, AK Parti’nin başkanlık sistemi önerisinin ardından sürecin tıkandığını belirterek, "Beli bir aşamadan sonra şu noktaya geldik: AKP her sistemi önerebilir ancak üç partinin önerisi, parlamenter sistem ağırlıklı olduğuna göre parlamenter sistem üzerinden müzakere yapılabilir. O başkanlık sistemi de madde önerisi olarak geçer. Onun altına da müzakere edilmediği notu düşülür." dedi. Söz konusu madde notunun, ‘AK Parti'nin önerdiği madde başkanlık sistem ile ilgili olduğundan komisyon tarafından müzakere edilmemiş, teklif sahibi tarafından açıklama yapılmıştır.’ şeklinde olduğunu aktardı.

Parlamenter sistemin sözde olmaktan çıkmasını sağlayan düzenlemeler getirildiğini aktaran Kart, "Tüh kaka, denilen Türkiye’nin önünü tıkıyor, denilen parlamenter sistemin Türkiye’nin sorunları için, çoğulcu bir yapılanma için işlevsel hale geldiğini gösteren bir tablo ortaya çıkıyor. Başkanlık sisteminin hiçbir dayanağının olmadığı net olarak ortaya çıkıyor. İktidar grubu bu tablonun ortaya çıkmasından rahatsız oldu. Başbakan o müdahalesini yaptı. Bu müdahalenin kabul edilebilir bir tarafı yok. Bu müdahaledir, dayatmadır, sabote etmektir, torpillemektir." dedi.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’ndaki milletvekillerinin Parlamento adına görev yaptığını söyleyen Kart, şöyle devam etti: "Başbakan’ın açıklama yaptığı gün, başkan olarak başımızda Cemil Çiçek vardı. Sayın Başbakan’ın açıklamaları doğrudan TBMM’yi hedef almıştır. Biz dün, açık bir tavır ortaya koymadık, Meclis Başkanı’nın tavrını bekledik. Ama Meclis Başkanı’nın tavrı son derece düşündürücüydü. O konumuna yakışmayacak şekilde olayı geçiştiren bir tavırdı."

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun, içerik ve takvim olarak gündemine hakim olduğunu aktaran Kart, "Ucu açık bir takvimden bahsetmiyoruz. Dördüncü ay olur, beşinci ay olur, altıncı ay olur. Birilerinin siyasi takvimine, Türkiye Cumhuriyetinin anayasal kurularını feda edemezsiniz. Türkiye’nin toplumsal barışını feda edemezsiniz." şeklinde konuştu.

"MUSTAFA ŞENTOP, UZMANLARA 'MADDE NOTU YAZMAYACAKSINIZ' DİYE TALİMAT VERDİ"

Meclis Başkanı’nın tavrının ne olduğunu açıklaması gerektiğini aktaran Kart, şöyle devam etti: “Meclis Başkanı, Başbakan’ın açıklamalarını içselleştiriyorsa onu da açıklasın, bilelim, önümüzü görelim. Bütün bu sürecin sonucunda o günkü toplantıda Mehmet Ali Şahin’in başkanlığında yapılan toplantıda CHP olarak bütün bu süreci özetleyerek yasama bölümünde dün görüşülen cumhurbaşkanı seçimi ile niteliklerine ilişkin maddedeki metne ilişkin madde notu konusunda değerlendirme yapılmasını talep ettik. Dün görüşülen o iki maddede hiçbir madde notu yazılmamıştı. Mustafa Şentop’un uzmanlara, madde notu yazmayacaksınız, diye talimat verdiğini duyuyoruz. Böyle bir şey olmaz, bu bir korsan girişimdir, dedik. Oradaki memura baskı yapmaktır. Onlar siyasi iktidarın nüfusu altında çalışmak zorundalar. Maalesef Türkiye gerçeği bu. Sayın Şahin ısrarla yemin maddesine geçelim diyor, biz bu belirsizliklerin giderilmesi gerektiğini ısrarla dile getirdik. Sayın Şahin, iki saati bulan bu tartışmalardan sonra iktidar milletvekili olmanın buyurganlığı, dayanılmazlığı ile ‘toplantıyı kapatıyorum’ dedi. Elbette orada konuşulacak bir şey kalmamıştı. Biz de toplantıyı terk ettik.”

RIZA TÜRMEN: MEHMET ALİ ŞAHİN KIZDI VE TOPLANTIYI KAPATTI

Atilla Kart’ın ardından söz alan Rıza Türmen, AK Parti’nin başkanlık sistemi önerisi ile görüşmelerin önüne aşılması imkansız bir engel çıkardığını aktardı. CHP, MHP ve BDP’nin önerilerini Parlamenter sisteme, AK Parti’nin ise Başkanlık sistemine dayandırdığını ifade eden Türmen, "Uzlaşmayı önlerken, Başbakan çıkıp dedi ki: Mart ayına kadar olmazsa, Meclis’e götüreceğim, olmazsa referanduma götüreceğim. Bir tarafından uzlaşmayı imkansızlaştıran öneriler getireceksiniz, bir taraftan da diyeceksiniz ki referanduma gideceğim. Bu belki de iyi oldu. Böylelikle niyet ortaya çıktı. Bu müzakereler nasıl ilerleyecek. Üç parti aralarında müzakere ederler. Her maddenin sonuna da not düşüldü: ‘AK Parti başkanlık önerileri müzakere edilmemiştir’. Bu şimdiye kadar uygulanan bir formüldü. Dün buna AK Parti itiraz etmeye başlamıştır. Bu böyle olmamalı demeye başlamıştır. Bu uygulama üzerinde dört parti anlaşmıştı. Tüm maddelere koyduğumuz bir not. 'Neden bundan vazgeçiyoruz?' dedik. Mehmet Ali Şahin, kızdı ve toplantıyı kapattı. Başkan, toplantıyı tarafsız şekilde yürütmekle yükümlüdür. Keyfi biçimde sona erdirirse, başkanın böyle bir yetkisi yoktur. Orada bulunan kişilere karşı nezakete de uygun değildir. Demokrasiye aykırı bir uygulamadır. Uzlaşma ile anayasa yapılma amacına uygun bir davranış değildir. Bunun tamiri gerekecektir." diye konuştu.

Türmen ve Kart, komisyonu yarın saat 14:00’de Meclis Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında toplantıya davet ettiklerini aktardı.