Temiz çevre için 1 yılda 497 ton atık pil geri dönüştürüldü

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, temiz çevre çalışmaları kapsamında 2012 yılında 497 ton atık pil topladı. Atık pillerin yüzde 34’lük kısmı okullardan toplanırken, atık pil toplamada yüzde 36 ile en çok atık pili İstanbul topladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği çerçevesinde atık pillerin kaynakta ayrı toplanması konusunda çalışmalarına hızlı bir şekilde devam ediyor. Bakanlıkça yetkilendirilen ve Türkiye’de atık pil konusunda tek yetkili kuruluş olan Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) 2004 yılından beri atık pil toplama çalışmalarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda yürütüyor.

Atık pillerin evlerden ayrı toplanması konusunda tüm il ve ilçe belediyeleri, camilerde atık pil toplama çalışmaları için Diyanet İşleri Başkanlığı, cezaevleri için Adalet Bakanlığı, orduevleri ve askeri birlik kantinleri için Genelkurmay Başkanlığı, polis evleri için Emniyet Genel Müdürlüğü, hastaneler için Sağlık Bakanlığı, oteller için Kültür Turizm Bakanlığı ve otelciler federasyonları, izci kampları için Gençlik ve Spor Bakanlığı, tren istasyonları, havaalanları, limanlar ve postaneler için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, okullar için Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği yapılan kurumlar arasında yer alıyor.

ATIK PİLLERİN YÜZDE 34'Ü OKULLARDAN TOPLANDI

2004 yılından bu yana yürütülen atık pil toplama çalışmalarında en başarılı sonuçların kampanyalardan alındığı görüldü. 2004–2011 yılları arasında bin 762 ton atık pil toplandı. 2012 yılında ise 497 ton atık pil toplandı. Toplanan atık pilin yüzde 34’lük kısmı düzenlenen okul kampanyalarından elde edilirken, yüzde 14’lük kısmının belediyeler ve yüzde 22’lik kısmının ise pil ithalatçısı firmalar tarafından toplandığı belirtildi.

İllere göre atık pil toplama oranında İstanbul yüzde 36’lık kısmı toplayarak en fazla katkıyı yaparken onu İzmir, Ankara, Kocaeli, Bursa ve Sakarya takip etti.

Çevre konusunda oldukça hassas davrandıklarını belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “Türkiye, atıkların dönüşümünde, birçok Avrupa ülkesinden ileri bir seviyededir.” dedi. Bakan Bayraktar, atıkların geri dönüşmesi için bakanlığının yoğun bir çalışma içinde olduğunu, bu kapsamda; atık pil faaliyetlerinin toplama işleminin geçen yıllara oranla hızlandığını ve 497 protokollü belediye, 77 kamu kurum ve kuruluşu ile yürütüldüğünü söyledi.

Atıkların geri kazanım faaliyetleri sonucu sağlanan katma değerin yıllık 1 milyar lirayı aştığını belirten Bayraktar, şunları kaydetti: "Atıktan geri dönen kazanç altın gibi değerli, gerek geri kazanım malzemeleri gerekse enerji elde edilerek ekonomik kazanç sağlıyoruz. Atığı toplamak ve değerlendirmek üzere her türlü çabayı yılmadan usanmadan sergiliyoruz. Atık toplama noktalarını ülkenin her yanında yaygınlaştırıyoruz. Bugün PTT noktalarından alışveriş merkezlerine, camilerden devlet dairelerine oradan parklara kadar birçok toplama noktası oluşturduk. Bunu daha da arttıracağız. 2013’te vatandaşımızın karşısına daha modern ve daha yeni projelerle çıkıp, atıkları azami ölçüde değerlendirmek için adımlar atacağız.” dedi.